Iværksætteri har aldrig været mere sexet. Nutidens iværksætter er asfaltjunglens svar på Mitch Buchannon fra 90’ernes Baywatch. Men hold lige en gang, Hr. strandløve – du skal lige kunne svømme først.
Dette indlæg handler om hvorfor Millenial-generationen (født mellem 1983 og 2000) bør joine et startup før de selv starter et. Det handler om hvordan du kommer i position til at blive en dygtig entreprenør – kontraintuitivt nok ved at gøre det modsatte.
Millenials har iværksætter-feber
Det siges, at Millenials har større fidus til iværksætteri, og at de måske er mere entreprenør-agtige end sine generationsforgængere. Hvorom det er sandt, må guderne vide, men ét er sikkert; det er blevet nemmere og mere tilgængeligt at blive iværksætter – og måske dén fordel mudrer tingene lidt.
I dag kan man bo hjemme hos mor og far og samtidig modtage en S.U. på det i øvrigt offentligt betalte studie. Maden er serveret, tøjet er vasket og måske der endda falder lommepenge af, når der er noget, der skal fejres i byen med vennerne. Alt i alt lader det ikke til at være vanskeligt, at få overskud til at drive en webshop med kammeraten fra klassen. De fleste drøftelser kan klares i pauserne eller sågar i timen, når læren ikke lytter, og så har man jo S.U.’en til at finansiere lidt Adwords.
… men hvorfor er det så stadig så pokkers svært?
Entreprenør eller Entrecôte?
Da jeg gik i gymnasiet på Niels Brock, stillede Niels Brock gratis kontor-lokaler til rådighed på Blågårdsplads, Nørrebro. Det gik under navnet Inkubatoren, hvor min klassekammerat og jeg forsøgte os af med at få succes med vores reklamebureau. Det var vi vildt dårlige til – endda også selvom vi havde en mentor og partner ved navn Thomas, som drev – og til stadighed driver – et velrenommeret og prisvindende reklamebureau.
Vi havde ingen retningssans. Vi afholdte en masse arrangementer og inviterede det forkerte publikum. Vi havde ingen kunder og opsøgte dem heller ikke. Vi gjorde én ting godt, og det var vores tætte relation med Thomas. Derigennem fik vi spændende kundeopgaver som underleverandør, hvor vi fik lov at være med på opgaver til Burn, VitaminWater, Jan Nygaard (BMW) med flere. Vi blev inviteret til fede fester under modeugen – og jeg er i tvivl om jeg overhovedet var gammel nok til at komme ind på Simons, som dengang var det hotte. Det var vi forblændede af, men forretning skabte vi ikke meget af.
Vi omsatte aldrig. Måske vi fik sendt en faktura afsted på 5.000 kr. Det var vist alt. Hvis ikke man er klar, så bruger man lang tid på at fejle og til sidst bliver man spist. Iværksætteri handler om at fejle hurtigt, ikke langsomt. Vi brugte over et år. Jovist, vi lærte en masse. Men spørgsmålet i dette indlæg går vel snarere på om vi kunne have lært endnu mere, hvis vi var blevet taget under vingerne på et startup.
”Hvis ikke man er klar, så bruger man lang tid på at fejle og til sidst bliver man spist. Iværksætteri handler om at fejle hurtigt, ikke langsomt.”
Join et startup – bliv intraprenør
Her kommer 5 årsager til hvorfor du skal joine et startup inden, at du beslutter dig for selv at starte en virksomhed.
- Bliv en kulturskaber
Der er et godt udtryk, som hedder ”Culture beats strategy”. Kort fortalt betyder det, at forståelsen for hvem man selv er (som firma) slår forståelse for hvor man er på vej hen. Især som startup, hvor man skifter retning op til flere gange og måske endda pivoterer hele forretningsmodellen. Kultur og strategi udelukker ikke hinanden, men du skal altså kunne motivere din besætning til at sejle i en ny kurs ret ofte, og det gør man med kultur – ikke med strategi.
I et startup vil du mærke en helt anden energi. Der hersker en helt anden mening med foretagendet end i store etablerede virksomheder. Idealerne er dugfriske og troen på fremtiden er grøn. Dén stemning er hverken tilfældig eller noget der ”bare” følger med, fordi man har stiftet et nyt CVR-nummer. Der er nogle nøglepersoner i teamet, som skaber denne stemning, og dem kan du lære noget af.
- Bliv en forretningsudvikler
Hold dig tæt til ham der tager computeren under armen og går ud på CBS for at hverve potentielle talenter. Uden at kende én eneste på universitetet sætter han sig og drikker øl med fremmede, når torsdags-caféen har åbent. Når aftenen er omme, kan du vide dig sikker på, at han har 5 nye kandidater på hånden og et nyt potentielt forretningsområde i tankerne efter at have sludret med en virksomhedsejer oppe i baren.
- Bliv en storyteller
Snapchat og Instagram er blevet globale super-succeser uden at have tjent penge. I dag investeres kapital ikke i lige så nøgtern efter økonomiske performance-tal, men snarere forventningerne til fremtiden og visionen med værket. Det er meget svært at have hyper-vækst og samtidig tjene penge. Hvis ikke du kan rejse funding på baggrund af teamet og idéen af flere omgange, så risikerer du enten at drukne eller at måtte sænke farten og faktisk kvæle væksten – og hvem ved, måske det kun er netop nu, at virksomheden får momentum.
Derudover har du medarbejdere, leverandører, konkurrenter og mange andre interessenter, som alle sammen bevirkes af din fortælling.
- Bliv en talknuser
Måske en af de mest undervurderede kundskaber, er evnen til faktisk at administrere forretningen. Det er en evne, som altid har ligget det klassiske købsmandskab nært, men som er blevet glemt i det moderne startup-cirkus. Som regel er det på folks læber, at man skal kunne pitche, når man skal have funding. Men hvad med at man skal kunne regne? Det lyder banalt, men dét at kunne optimere cashflow, lave likviditetsbudgetter og holde alment regnskab med virksomheden, er fuldstændig centralt og afgørende for et startup i vækst.
- Bliv en udvikler
Jeg får stadig jobsøgendes CV’er tilsendt, hvor der under kvalifikationer står ”Grundkursus i Office-pakken”. Hvis der stod ”Kan opsætte og forbinde API’er” ville det appellere meget mere. Jeg kan slet ikke tælle på mine hænder, hvor mange gange, at jeg personligt har ville opsætte nogle ting i vores systemer, og har måtte vente til mine tekniske kollegaer møder ind dagen efter, så de kan forbinde tingene rigtigt. Jeg tror på at den selvkørende iværksætter anno 2018, er en iværksætter, som har et dybere teknisk kendskab til computerens vidunderlige univers end ”bare” Office-pakken og et IT-kørekort fra et AMU-kursus.
Jeg kan se, hvor enormt meget vores unge talenter har udviklet sig i vores forretninger, på bare de halve til hele år, som de har været ombord hos os. De sidder med til møder med mellemledere, direktører, pressefolk, IT-leverandører, marketing-bureauer og meget mere. Dét at joine et startup betyder, at du får adgang til viden på en hylde, som du måske ikke ville kunne nå alene (endnu).
Skriv et svar