Dette indlæg er relevant for dig, som arbejder i et startup eller en virksomhed med højt tempo og dynamik. Måske lurer en pivotering i horisonten, fordi virksomheden har svært ved at få greb i markedet? I så fald har vi med omstilling i yderste potens. Eller måske din etablerede forretning er ved at blive disrupted?
Omstilling er en ledelseskontekst
Når virksomheden hurtigt skal tilpasse sig udefrakommende – eller indefrakommende – forandringer, så er det næppe nogen overraskelse, at der ligger en ledelsesmæssighed. Men hvad med de ansatte, er de bare lemminger, som bare viljeløst leger kongens efterfølger?
Jeg arbejder i et team, hvor vi har diskuteret emnet om “at lede” og “at blive ledt”. Når vi iværksætter nye forretningsenheder, så hopper de nye nøgletal som børn på en hoppeborg. På ugentlig basis foretager vi små eller store pivoteringer. Glorificeringen af kendte iværksætter-superstars såsom Steve Jobs, gør at fortællingen ofte bliver, at én mand er forskellen mellem succes og fiasko. Ganske vist skal der være en leder, men vi mener, at det også handler om at blive ledt.
Nogle taler om ledelse, men alt for få taler om at blive ledet. Effektiv ledelse er en dynamik, som ikke kun går vertikalt ned i organisationen. Ledelse er et samspil, og når skuden vender, så er din vilje- og virkelyst hvormed du reagerer helt afgørende. – Mads Andreas Olesen
Din evne til at omstille dig er kritisk afgørende
Hvad sker der – først og fremmest med din indstilling – når det du har lagt tid, hjerte og kræfter I hele den sidste uge, måned eller år pludselig ændres drastisk, og ikke længere er relevant? Hvor stærkt mindset er du i besiddelse af, og hvor hurtigt kan du omstille dig til den nye kurs direktionen pludselig har lagt? Deri består en stor del af din sande værdi.
Lad mig tage et eksempel fra min egen verden. I den koncern jeg arbejder er vi ultra-dynamiske, hvorfor en automatiseringsprocess, for eksempel, enten er godt eller skrot. Har man fundet den rette strategi, handler det om lynhurtigt at lave en transparent automatisering. Den letter både sig selv, men også sine kollegaer fra, i høj grad, at optage man-power. Det kan ofte benyttes mere effektivt andre steder. Et resultat heraf er tid og plads til at iterere på eksisterende forretningsområder eller skabe nye. Omvendt kan man let bruge selvsamme man-power på at lave ligegyldige automatiseringer, og belaste sine CRM- og project management systemer yderligere, hvilket kan resultere i forvirring for eksisterende og nye medarbejdere med et utal af flows der ikke anvendes. Det er en linedans, og hvordan træffer man reelt set en kompetent beslutning – og på hvilket grundlag?
Overanalysering koster momentum
Det letteste og mest overskuelige ville være at opstille en ABC over hvordan man gør, og hvilke faktorer der er i spil når man skal omstille sig. Det er der, med garanti, en PhD-et-eller-andet der har sat en formel på. Men med min kombination af en universitetsbaggrund og ageren i et højteknologisk start-up, kan jeg ikke så tvivl om at den praktiske del trækker det længste strå. Skulle man gå yderst akademisk til værks og lave empirisk-baserede undersøgelser, komparative sammenligninger og hvad man ellers lærer i auditorierne på CBS, står din konkurrent på den anden side og har taget en beslutning. Lykkedes det ikke med deres model, formår de at pivotere deres model eller beslutning indtil den sidder i skabet. I mellemtiden sidder du altså og diskuterer om I har med en proces-innovation eller produkt-innovation at gøre.
Tilbage til løsningen. Jeg hævder ikke at kunne dømme dette, og proklamerer ej heller at mine ord er dem der skal veje tungest i vægtskålen. Alligevel forsøger jeg her at give mine bud på hvilken tilgang du skal have til ændringer, hvor der er risiko for at du selv føler du bliver overflødig.
Det er kritisk afgørende, at du formår at se det store billede. Ni ud af ti gange er det ikke dit arbejde der ikke har været tilfredsstillende, men blot omgivelserne der har krævet omstilling. Jeg arbejder sammen med nogle af de mest flittigste og dygtigste mennesker i dette Kongerige, og selvom de laver arbejde til perfektion kan de også blive tvunget til at lægge det på hylden. Der kan findes flere grunde til at tingene ændrer sig – og det kan være svært at forholde sig til det, når man ikke har en fod med inde når de vigtigste beslutninger tages. Ofte er det markedet der kræver det, eller måske sin egen ageren ude i markedet der nu kræver omstilling. Det kan også være selvsamme direktion der har fundet ud af at den tidligere beslutning de tog, ikke var fyldestgørende. Det kan også være fordi du pludselig skal finde dig til rette i en ny (vikarierende) rolle af forskellige årsager. Årsagerne er mange, og jeg kunne blive ved med at fylde på, men det er ikke heri kunsten består.
4 konkrete værktøjer til blive omstillingsparat
- Henvend dig til din nærmeste leder og forhør dig ad om baggrunden for beslutningen (dosér det, så du ikke henvender dig når en knap ændres i jeres system, men kom når der er reelt behov for det). Hvis I er en forretning der sælger maling, og pludselig skal sælge hoppebolde opstår der en naturlig undren, man ønsker svar på.
- Diskuter alle mulige positive (langtidssigtede) udfald af beslutningen med dine kollegaer.
- Tag ansvar. Ud fra din samtale med din leder og dine diskussioner med dine kollegaer vil der altid opstå et eller flere arbejdsområde(r) hvor du kan tilføre værdi. Tag patent på disse.
- Anse det arbejde du har skabt som en personlig udvikling, og lær af de fejl der er lavet i processen – du har nemlig nu muligheden for at vise din udvikling i den nye kurs.
Kort sagt: idét du forstår, anerkender og måske endda også værdsætter det store billede kan du være værdiskabende igen. Tag en snak med din leder og hør om baggrunden for beslutningen. Hvis du er i en mindre virksomhed kan du måske endda høre direktøren ad. Det skaber transparens, og du vil ofte forstå motivet. Der er sandsynlighed for at din leder ikke vil afsløre alting, men i størstedelen af tilfældene vil du kunne forstå baggrunden for beslutningen. Et resultat heraf er ofte at du igen kan tage fat – lige indtil du skal omstille dig igen.
Førhen berørte jeg kort evnen til at omstille sig til en ny rolle. Mange aspekter og baggrunde kan være de samme, men det kræver flere kompetencer at kunne den kunst, hvorfor det er et debatemne der fortjener sin egen plads.
Skriv et svar