Er du iværksætter eller går du med drømmen? Der stilles skarpt på Rasmus Ulveman, CEO for SimplyJob. Læs Rasmus’ råd til hans tidligere “Jeg” og bliv klogere på “do’s & don’ts”.
I medierne er iværksætteriet en glamourøs affære – hvad har rejsen budt på inde bag de lukkede døre?
Jeg har aldrig haft ondt af dem, som vælger at være iværksættere. Jeg synes, der er gået inflation i at proklamere iværksætteren som en, der siger farvel til konen, sælger huset, sidder en i kælder 100 timer om ugen og tjener 0 kroner i tre år. Den mest populære Snap i vore dage, må være den, hvor man viser alle, hvor længe og hvor hårdt, man har arbejdet. Rolig nu.
Iværksætteren bestemmer selv, hvad han eller hun laver, hvornår det skal laves og hvordan. Det er da for fedt at have den frihed. Og så er det rigtigt, at det er hårdt og stressfuldt at kigge ned i sit budget og konstatere, at hvis væksten ikke fortsætter eksponentielt, som den tidligere har gjort, så er man broke om 6 måneder – men sådan skal det være! Mange kan bare ikke klare det pres, og derfor vælger de en anden karriere, hvor den nye lejlighed på Christianshavn ikke er på spil.
Udover at bevise over for sig selv, at man kan lykkes, er det uundgåeligt, at offentligheden begynder at interessere sig for din forretning i en eller anden grad, og derfor kommer der også et eksternt pres. Når man starter ud, smider man således også sit ry og rygte med i puljen, og hvis tingene ikke lykkes, er der ikke andre, der tager skylden – den er din. Det ligger et pres på toppen for at udvikle sig, som jeg ikke tror, man finder bag kassen i Netto, men man skal selvfølgelig kunne holde til det.
Jeg glemmer aldrig de første seks måneder i mit ene selskab – det var forfærdeligt. Hver måned kom der en melding fra en af vores store kunder, der fundamentalt ændrede forretningen og reducerede omsætningen. Hver gang klarede vi den lige, følte vi, og nu måtte der bare ikke komme mere, men så skete det samme næste måned. Jeg kan se i dag, at det sker i alle mine forretninger – hele tiden. Forskellen i dag og den gang, er, at jeg har lært at håndtere de stressfyldte nyheder meget bedre. Jeg ved, vi nok skal klare den og komme ud på den anden side med en stærkere og bedre forretning. Og det kan du umuligt lære ved at læse bøger. Det skal føles på egen krop mange gange, før du ved, hvordan du skal reagere i de situationer.
I dag er der intet, der kan få mig til at panikke. Mine selskaber har set det hele, engang tabte vi 80 % af omsætningen på en måned, vi har været ved at blive erklæret konkurs, vi har oplevet at vores 4 bedste folk sagde op inden for 14 dage. Og meget mere. Alle gangene har vi tænkt nej nej nej, nu slutter festen, og alle gangene er vi kommet ud en lille smule klogere på den anden side.
I dag elsker jeg modvinden og udfordringerne, jo større jo bedre, fordi jeg er opmærksom på, at det er i modvind, at jeg for alvor udvikler mig, både som forretningsmand og som menneske.
Hvis nutidens Rasmus kunne møde Rasmus, inden I startede SimplyJob, hvilke 3 gode råd ville du så give dig selv, inden I gik igang?
Der er ikke noget, jeg ville ændre i min iværksætterkarriere – selv når jeg kigger tilbage. Selvfølgelig er der blevet truffet forkerte beslutninger, og vi har tabt mange penge, men det kan man ikke gå rundt og tænke på. Vi kan ikke undgå at begå fejl, men vi kan forsøge at lære af de fejl, vi begår, så det ikke sker igen.
Som selvstændig er det en del af gamet, at man brænder nallerne og betaler de 500.000, det koster at dumme sig. Men så er det altså op igen og videre med forretningen, det nytter ikke noget at blive liggende og hyle.
Engang tabte vi 500.000 på 6 måneder i en af mine virksomheder. Jeg havde brug for nogle opløftende bemærkninger, så jeg ringede til min mentor, som jeg vidste kunne levere på den front. Og ganske rigtigt svarede han bare: ”Rasmus, det koster også 500.000 at gå på Havard i et semester, og du har sikkert lært det samme.” Bum. Jeg glemmer det aldrig.
Da vi flere år efter i SimplyJob tabte 100.000 kroner i et fejlslagen forsøg på at starte Norge op, kunne vi sagtens have beklaget os og argumenteret for, hvad de penge kunne være blevet brugt til i Danmark, i stedet fokuserede vi på, hvad vi havde lært. I dag ved vi, hvad vi skal være opmærksomme på, og hvilke faldgrubber der er, når man starter et nyt land op. Den viden får du ikke billigere end 100.000 – og derfor tabte vi ikke 100.000, vi investerede!
Hvis jeg alligevel skal give ét konkret råd videre til nuværende og kommende selvstændige, som jeg selv har måttet erfarer, og som endelig er feset ind, så er det at holde de faste omkostninger nede. For høje faste omkostninger er gift for din virksomhed og dit resultat. Dumme abonnementer, der løber for længe, samt dårlige medarbejdere, der får for høj løn, er vejen til underskud i forretningen. I dag tjekker jeg kontoudtoget på banken minimum én gang om måneden for at spotte, om vi har brug for alt det, vi betaler for. Og jeg er blevet meget bedre til at sige farvel til folk, der ikke lykkes. Det er sindssygt hårdt at fyre en medarbejder, men man skal huske, at man også hjælper vedkommende, der også har kunnet mærke, at det ikke fungerer. Ved at sige farvel hjælper man personen over i en ny stilling, hvor han eller hun trives bedre og føler sig som en succes. Det et trick, Mærsk Mc-Kinney Møller har givet mig fra et interview, jeg engang så på Youtube. Når man går ind til samtalen og tænker, at man faktisk er ved at hjælpe vedkommende – på den lange bane – så er det lidt mere spiseligt.
Hvad er SimplyJob og hvorfor er det smart?
SimplyJob er smart, fordi vi sparer virksomhederne tid. ”Convenience is king”, som Gary Vaynerchuk siger. Mange virksomheder har ikke tid til at læse 25 motiverede ansøgninger til et flaskedrengsjob. Det relevante er, hvor knægten bor, hvad han har af erfaringer, hvor gammel han er osv. SimplyJob leverer de informationer gratis og i et ekstremt convenient format. Og virksomhederne betaler kun for de ansøgninger, de selv synes er fede – det er smart.
Platformen er bygget til unge ufaglærte og de virksomheder, der rekrutterer dem. Vores smalle fokus giver os en stor fordel over konkurrenterne. Vi findes eksempelvis kun på mobilen, der hvor de unge er. De unge har jo indopereret Iphonen i deres håndflader, så hvorfor ikke gå efter at være den bedste jobplatform på mobilen? Den slags ting har vi muligheden for at tænke ind, når vi bygger produktet helt fra bunden.
Også for virksomhederne har vi haft muligheden for at bygge det fra bunden. Mange virksomheder har for længst anerkendt, at den bedste medarbejder ikke nødvendigvis er ham, der har skrevet den længste og flotteste ansøgning. Søger du eksempelvis en sælger, der skal kunne brænde igennem på en telefon eller til et fysisk møde, er det ikke så relevant, om han kan sætte komma rigtigt i den motiverede ansøgning. Her er det vigtigt at få en masse leads, hvor man hurtigt kan udvælge de bedste at gå videre med til en telefonscreening.
Vi kan godt lide at joke på kontoret med, at vi ikke er i HR- eller rekrutteringsbranchen, men at vi er ”in the time saving business”. Vi sparer virksomhederne tid ved at simplificere tingene.
Hvilke tiltag gør I nu hen imod at være klar til skalering?
Vi skalerer kraftigt allerede nu. På kun ti måneder er vi gået fra 0 til 125.000 brugere og fra 0 til over 500 kunder. Det er ret kraftig vækst. Målsætninger for 2018 er også meget ambitiøse. Inden året er omme, har vi 300.000 brugere og mere end tredoblet vores månedlige omsætning. For at ramme de tal er det vigtigt, at produktet fortsat bliver bedre, og det arbejder vi på hver dag. Vi har dagligt dialog med både kunder og brugere, og den feedback vi får, bruger vi, når vi beslutter, hvilke funktioner vi skal programmere og implementere.
Det er klart, at skal vi være en milliard værd en dag, så skal vi ud over Danmarks grænser. Her kommer vores erfaringer fra Norge i spil. Derfor forbereder vi os ordentligt, inden vi trykker på knappen næste gang i forhold til udlandet. Det er noget af det, vi er ved at forberede og gøre klar til. En af måderne at gøre sig klar på, er at sikre, at produktet herhjemme i Danmark er testet ordentligt igennem og fungerer.
Adam Falbert, der ejer Restaurationskompagniet, har fortalt mig, hvordan han flere gange har åbnet barer eller natklubber, der var propfyldte de første fem aftener, men så var tomme på den 6. aften. Simpelthen fordi stedet ikke var fedt nok til at gæsterne gad komme igen. Adam har en god pointe – produktet SKAL være fedt. Alle kan skaffe 100 gæster eller kunder, men hvis ikke de kommer tilbage til platformen, fordi den i virkeligheden ikke er fed, så er det lige meget. Vi bruger en del ressourcer på at gøre SimplyJob til et fedt sted at være for både brugere og kunder.
Hvilke must-win battles står I foran nu? (Altså, hvilke afgørende prøvelser SKAL I bestå på vejen mod næste store målsætning)
Det er afgørende i en virksomhed som vores, en tech-startup, at vi overfor nuværende og kommende investorer fortsat kan vise en kraftig vækst. Hvis vi skal til et stort udland vil det kræve en stor kapitalindsprøjtning, og den vil kun finde sted, hvis vi over de næste 6 til 12 måneder kan vækste brugerbasen, kundebasen og omsætningen. Lykkedes vi ikke med det, vil det være svært at overbevise en kapitalfond om, at de skal smide 10-20 millioner efter os. Derfor kan man sige, at de tre ting er must win battles for at få de nødvendige midler, det tager os fra valuation 20 millioner til valuation 100 millioner og videre til valutaion én milliard.
Skriv et svar